Kulebiak drożdżowy na Wigilię z barszczem czerwonym na zakwasie

Kulebiak drożdżowy na Wigilię z barszczem czerwonym na zakwasie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kulebiak drożdżowy z kiszoną kapustą

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 75 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami najlepiej smakuje z aromatycznym czerwonym barszczem. Koniecznie na domowym zakwasie. Jest to danie postne, najbardziej kojarzone z tradycją wigilijnego stołu.

Składniki

  • Kulebiak:

  • 2½ szklanki mąki

  • 10 g drożdży

  • łyżka oleju

  • 1/3 szklanki mleka

  • ½ szklanki wody

  • 2 łyżeczki soli

  • łyżeczka cukru

  • ćwierć kostki masła

  • jajko

  • Farsz:

  • 2 cebule

  • 20 dag kapusty

  • 10 g grzybów suszonych, namoczonych w wodzie

  • ząbek czosnku

  • Barszcz:

  • 4 buraki

  • 3 jabłka

  • ½ szklanki kwasu z ogórków kiszonych

  • 3 ząbki czosnku

  • 1½ l wody

  • koper

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • cytryna

  • liść laurowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Barszcz: zakwas wykonany z buraków, wody, kwasu z ogórków, soku z cytryny, jabłek, kopru, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz obranych ząbków czosnku odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce.

  • Następnie zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

  • Odcedzamy. Zakwaszamy octem z czerwonego wina, dodajemy szczyptę majeranku.

  • Farsz: kapustę wkładamy do sita i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy z pokrojonymi grzybami w wodzie, w której się wcześniej moczyły.

  • Przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy do kapusty i doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

  • Kulebiak: robimy rozczyn drożdży z mlekiem, wodą z cukrem, solą i olejem. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • Po 30 min zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt i smarujemy rozpuszczonym masłem. Układamy na nim kapustę (3 cm na brzegach pozostawiamy wolne). Całość rolujemy.

  • Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (140oC, 30 min).