Karp wigilijny w sosie babuni

Karp wigilijny w sosie babuni

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wigilijnego karpia można podać również na słodko, np. z szarym sosem na bazie wina, miodu, migdałów i piernika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Karp wigilijny w sosie babuni to przepis na wigilijną rybę przekazywany z pokolenia na pokolenie. Podstawowym składnikiem sosu do karpia jest miód, piernik i wino. Sprawdź, jak smakuje karp na słodko w wyśmienitym sosie według starej, sprawdzonej receptury naszych babć.

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 2, 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1/2 szklanki miodu naturalnego
  • 1 łyżka utartego piernika
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka drobno krojonych migdałów
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sprawionego karpia, opłukać, posolić i pokroić w dzwonka.

  • Ugotować wywar z oczyszczonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 1 goździka.

  • Ugotowane warzywa odcedzić, a do czystego wywaru włożyć karpia. Wody powinno być tyle, by przykryła rybę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, uważać aby ryby nie rozgotować. 

  • Przygotowanie sosu do karpia: w rondlu podgrzać 1/2 szklanki miodu, dodać utarty piernik i szklankę wywaru z ryby. Następnie goździk, cynamon, startą skórkę z 1/2 cytryny. Odcedzić. Dodać rodzynki i migdały, posolić do smaku.

  • Gorącego karpia ułożyć na półmisku i polać sosem.