Karp w szarym sosie cebulowym

Karp w szarym sosie cebulowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Karp wigilijny podawany w szarym sosie to przepis pochodzący z kuchni staropolskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażony karp to już nie rarytas? Wypróbuj zatem coś ciekawszego - przepis na karpia w szarym sosie cebulowym. Tym razem nie jest to karp po staropolsku na słodko, lecz w wersji wytrawnej. Szary sos z przetartej cebuli doskonale komponuje się z delikatnym mięsem ryby, nadając potrawie wyrazisty smak. Możemy się założyć, że karp w szarym sosie przyrządzonym według staropolskiej receptury będzie hitem wigilijnego stołu. Sprawdź, jak go przyrządzić. 

Składniki

  • karp i cebula w tej samej ilości wagowej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę po obraniu kroimy na części, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i łyżką oliwy.

  • Karpia oczyszczamy z łusek, odkrawamy łeb i płetwy (ale ich nie wyrzucamy).

  • Po ugotowaniu cebuli odlewamy trochę wywaru i na nim gotujemy łby i płetwy aż do ich rozgotowania.

  • Karpia porcjujemy na dzwonka i lekko solimy.

  • Wywar powstały po ugotowaniu łbów przecedzamy przez sito. W przecedzonym wywarze gotujemy 10 minut dzwonka karpia, po czym wykładamy je na półmisek.

  • Jeszcze gorącą cebulę przecieramy przez sito, łączymy z wywarem z gotowania ryby. Kiedy sos jest jeszcze ciepły solimy go, dodajemy świeżo zmielonego pieprzu czarnego (sporo, bo po ostudzeniu „siła” pieprzu maleje). Po ostudzeniu sos powinien zgęstnieć.

  • Tak przygotowanego karpia można podać na dwa sposoby: ułożone dzwonka zalać sosem lub sos nałożyć do oddzielnego naczynia i dodać go do karpia dopiero po nałożeniu na talerz. Do tej potrawy polecany jest także ostry chrzan w śmietanie.