Jak zrobić rybę w galarecie na wigilijny stół?

Jak zrobić rybę w galarecie na wigilijny stół?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryba w galarecie na Wigilię to najczęściej karp, ale można w ten sam sposób przyrządzić inne ulubione gatunki ryb

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie. Tradycyjnie bywa to często karp, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w galarecie przyrządzić dowolną ulubioną rybę: słodkowodną lub morską  Sprawdź, jak zrobić rybę w galarecie na wigilijny stół.

Składniki

  • cała ryba (ok. 1,2 kg)
  • włoszczyzna
  • cebula
  • cykoria
  • liść laurowy
  • sok z cytryny
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • białko
  • sól
  • cukier
  • żelatyna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę sprawić, umyć, pokroić w dzwonka, natrzeć solą i odstawić na godzinę do lodówki.

  • Włoszczyznę i cebulę obrać.

  • Warzywa zalać wodą, posolić, włożyć po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i odpadki z ryby: łeb, ogon i płetwy.

  • Gotować 20 minut na małym ogniu.

  • Wywar przecedzić, włożyć do niego dzwonka i gotować na najmniejszym ogniu kolejne 20 minut.

  • Po wystudzeniu łyżką cedzakową wyjąć dzwonka na półmisek.

  • Aby wywar był klarowny, zagotować go z białkiem.

  • Przecedzić, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

  • Wywar zagotować z 2 łyżkami żelatyny i zalać nim rybę.

  • Ozdobić listkami cykorii, marchewką i pietruszką.

  • Wstawić na 4 godziny do lodówki.