Karp gotowany po staropolsku z migdałami: przepis na Wigilię

Karp gotowany po staropolsku z migdałami: przepis na Wigilię

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zamiast karpia smażyć można go ugotować z warzywami - wtedy będzie miał mniej kalorii

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp gotowany po staropolsku zachwyci niejednego smakosza ryb. To smaczne danie na słodko - karpia po staropolsku przyrządza się z dodatkiem miodu, migdałów i rodzynek. Sprawdź, jak przygotować pysznego karpia na Wigilię.

Składniki

  • karp (powinno wyjść ok. 1 kg filetów)
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • natka pietruszki
  • sos:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki migdałów i rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 3 zmiażdżone goździki
  • 1/2 cytryny
  • pieprz, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karpia umyć i odfiletować. Filety pokroić na porcje, oprószyć pieprzem i solą.

  • Włoszczyznę umyć, zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu.

  • Po 20 minutach włożyć kawałki karpia i gotować kolejne 20 minut.

  • Z mąki i masła zrobić zasmażkę. Dodać miód, sok z cytryny, migdały, rodzynki, goździki, sól, pieprz i wszystko wymieszać.

  • Rybę przełożyć na półmisek i polać przygotowanym sosem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.