Jak zrobić rybę po grecku? Sprawdzony przepis!

Jak zrobić rybę po grecku? Sprawdzony przepis!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ryba po grecku cieszy się największą popularnością w okresie świąt Bożego Narodzenia

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ryba po grecku to - wbrew nazwie - typowo polski przysmak, który pojawia się na stole zwłaszcza podczas świąt. Jak zrobić rybę po grecku? Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku.

Składniki

  • świeże filety rybne (ok. 800 g - 1 kg)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 cebule
  • mały seler
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier, sól
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początek zajmujemy się warzywami: marchwią, pietruszką i selerem, które obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w półtalarki.

  • Rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Następnie lekko je solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. Dusimy chwilę, po czym podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy.

  • Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę - lekko ją solimy. Usmażone kawałki odkładamy na talerz (najlepiej z ręcznikiem papierowym), by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

  • Po usmażeniu filetów smażymy cebulę na lekko złoty kolor.

  • Podsmażoną cebulę oraz warzywa z patelni przekładamy do garnka. Dodajemy listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, podlewamy znów 1/4 szklanki wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.

  • Dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli warzywa wydają się za suche, podlewamy odrobiną wody.

  • Gdy warzywa będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę warzywa i rybę. Na samym wierzchu powinny być warzywa.

  • Potrawę odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy dużymi gałązkami natki. Ryba po grecku najlepiej smakuje po dwóch dniach.