Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię: przepis na wigilijne naleśniki bezglutenowe

2021-03-29
bezglutenowe krokiety z kapusta i grzybami.jpg
Autor: Shutterstock Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami do wigilijnego barszczu.
łatwy
50 min
4

Podajemy wam przepis na pyszne bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami. Idealne dla każdego, kto jest na diecie bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej używamy kukurydzianej, ryżowej i mąki z amarantusa. Krokiety powstają z ciasta naleśnikowego.

Aby ciasto było bardziej puszyste, można 1-2 szklanki mleka zastąpić wodą mineralną gazowaną.

Polecamy także:

Przepis na krokiety z grzybami

Przepis na krokiety z nadzieniem z wątróbki

Polecamy:

Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii

Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 2 czubate łyżki mąki: ryżowej i z amarantusa
  • ok. 6 szklanek mleka 2%
  • 4-5 łyżek oliwy (do smażenia)
  • 5-6 jajek
  • szczypta soli
  •  
  • FARSZ:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 szklanka grzybów suszonych (np. borowików)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 biała cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • bulion warzywny
  •  
  • DO SMAŻENIA KROKIETÓW:
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bezglutenowej bułki tartej lub kaszki/mąki kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na kilka godzin przed przygotowaniem farszu zalej suszone grzyby szklanką wrzątku i namocz je.
  • NALEŚNIKI: Najpierw roztrzep w misce jajka, następnie wlej mleko, na końcu wsyp bezglutenową mąkę.  Na koniec dodaj szczyptę soli do smaku. A teraz smaż je tak, jak smażysz naleśniki!
  • FARSZ: Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oliwy z oliwek. Gdy cebula się zarumieni, wrzuć do garnka pokrojone grzyby.
  • Kapustę również lekko posiekaj i dodaj do cebuli i grzybów. Następnie całość zalej wodą po suszonych grzybach. Potem dodaj liście laurowe, ziele angielskie i dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec całość zalej bulionem warzywnym (do wysokości kapusty) i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
  • FORMOWANIE KROKIETÓW: Na środek usmażonego naleśnika połóż farsz i go rozsmaruj. Jak zwinąć krokiety? Najpierw zawiń do góry dolną część naleśnika. Tak samo postąp z bocznymi częściami, a następnie całość zawiń w rulonik.
  • Zwinięte krokiety obtocz w ubitym jajku i bezglutenowej bułce tartej (lub mące albo kaszce kukurydzianej) i usmaż na patelni na złoty kolor.