Barszcz czerwony na zakwasie - wigilijny przepis

Barszcz czerwony na zakwasie - wigilijny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Barszcz czerwny na zakwasie jest smaczniejszy i zdrowszy niż przygotowany na gotowanych burakach lub gotowych koncentratach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Barszcz czekowy na domowym zakwasie to tradycyjna i bardzo zdrowa potrawa. Na pewno zabłyśniesz w rodzinnym towarzystwie przygotowując taką zupę. Poznaj przepis na kwas buraczany do barszczu.

Składniki

  • Składniki na zakwas do barszczu:
  • 1 kg małych buraków ćwikłowych
  • 2 litry wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka razowego chleba
  • Składniki na barszcz:
  • półtora litra wody
  • pół kg buraków
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 grzybów
  • pół litra kwasu z buraków
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie zakwasu: obrane i pokrojone w plasterki buraki włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą.

  • Dodać sól, czosnek i skórkę chleba zawiniętą w gazę.

  • Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu.

  • Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić sok przez gazę i przelać do butelek.

  • Barszcz na zakwasie: obrane warzywa (bez buraków) wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotować w garnku z wodą.

  • Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

  • Dodać buraki do wywaru po ok. 20 min. Nie przykrywać garnka pokrywką. Dzięki temu barszcz nie traci klarownego, czerwonego koloru. Gotować kolejne 20 min.

  • Doprawić barszcz do smaku, zagotować. Zupę odstawić na około pół godziny. Po tym czasie przecedzić barszcz do innego garnka.

  • Dolać kwas z buraków i wymieszać.