Barszcz czerwony na zakwasie - wigilijny przepis

2021-03-29
Barszcz czerwony na zakwasie - wigilijny przepis
Autor: Shutterstock Barszcz czerwny na zakwasie jest smaczniejszy i zdrowszy niż przygotowany na gotowanych burakach lub gotowych koncentratach.
średni
70 min
4

Barszcz czerwony na domowym zakwasie to tradycyjna i bardzo zdrowa potrawa. Jego przygotowanie nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać, należy tylko pamiętać o dobrej organizacji czasu podczas świątecznych przygotowań.

Polecamy również kilka innych przepisów na świąteczne barszcze:

Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis

Wigilijny barszcz z uszkami

Barszcz wigilijny Magdy Gessler

Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna

Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

SKŁADNIKI

  • Składniki na zakwas:
  • 1 kg małych buraków ćwikłowych
  • 2 litry wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka razowego chleba
  •  
  • Składniki na barszcz:
  • 1,5 litra wody
  • 0,5 kg buraków
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 grzybów suszonych
  • pół litra kwasu z buraków
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie zakwasu: obrane i pokrojone w plasterki buraki włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą.
  • Dodać sól, czosnek i skórkę chleba zawiniętą w gazę.
  • Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu.
  • Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić sok przez gazę i przelać do butelek.
  • Barszcz na zakwasie: obrane warzywa (bez buraków) wraz z grzybami, czosnkiem i przyprawami gotować w garnku z wodą.
  • Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
  • Dodać buraki do wywaru po ok. 20 min. Nie przykrywać garnka pokrywką. Dzięki temu barszcz nie traci klarownego, czerwonego koloru. Gotować kolejne 20 min.
  • Doprawić barszcz do smaku, zagotować. Zupę odstawić na około pół godziny. Po tym czasie przecedzić barszcz do innego garnka.
  • Dolać kwas z buraków i wymieszać. Nie gotować!