Zapiekanka rybna: przepisy siostry Anastazji

Zapiekanka rybna: przepisy siostry Anastazji

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka rybna to przepyszna potrawa na obiad, kolację, a także letnie przyjęcie w ogrodzie. Filety z halibuta i dorsza, idealnie komponują się z zapiekanymi ziemniakami.

Składniki

  • 70 dag filetów z ryby

  • 1 kg obranych ziemniaków

  • 1 puszka zielonego groszku

  • 2 jaja

  • 5 dag sera żółtego

  • 1/2 łyżki masła

  • 1 szklanka słodkiej śmietany

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • przyprawa do ryb

  • przyprawa do ziemniaków

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo, pokroić w plastry i posypać przyprawą do ziemniaków.

  • Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  • Śmietanę wymieszać z serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach, dodać jaja, roztrzepać i doprawić do smaku.

  • Do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem – przełożyć połowę ziemniaków, następnie układać warstwami: połowę zielonego groszku, usmażone ryby, pozostały groszek i pozostałe ziemniaki.

  • Wierzch zalać przygotowaną wcześniej śmietaną.

  • Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 180 st. C przez ok. 20 min.

  • Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.

Ocena: 3,6