Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułami [przepis]

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułami [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zapiekanka z makaronu, brokułów i tuńczyka z dwoma rodzajami sera to sycące danie doskonałe np. na zimowy obiad

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z tuńczykiem i brokułami to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. To kombinacja zdrowych składników - tuńczyka, serów, brokułów. Jednym z użytych do przygotowania serów jest bel paese, który doskonale sprawdza się jako składnik do pizzy czy zapiekanki.

Składniki

  • 250 g makaronu penne

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym

  • 300 g brokułów

  • 100 g serka mascarpone

  • 70 g sera bel pease

  • 10 suszonych pomidorów

  • 15 zielonych oliwek

  • pół szklanki listków bazylii

  • 50 g masła

  • 500 ml mleka

  • 50 g mąki

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy brokuły. Odcedzamy i zostawiamy do odparowania.

  • W rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i rozprowadzamy trzepaczką. Dodajemy mleko i cały czas mieszamy, aż sos stanie się kremowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy w sosie serek mascarpone, dodajemy suszone pomidory, bazylię, makaron z brokułami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  • Okładamy kawałkami tuńczyka, posypujemy startym serem bel paese. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

  • Pieczemy 25-30 minut, aż ser się zarumieni.

Ocena: 1,8