Tortilla z pieczoną wieprzowiną i rabarbarem. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie

2021-03-29
Tortilla z pieczoną wieprzowiną i rabarbarem. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie
Autor: Shutterstock Tortilla z pieczoną wieprzowiną to pyszny obiad dla całej rodziny
łatwy
60 min
4

Tortilla z pieczoną wieprzowiną i rabarbarem pyszne i świeże danie, które zaskoczy was smakiem. Przepis pochodzi z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie. Pyszne danie obiadowe proponuje gotujący gość PnŚ.

Pytanie na Śniadanie codziennie rano na antenie TVP2

 

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”  

www.pytanienasniadanie.tvp.pl

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 6 placków tortilli 
  • 650 g ulubionej wieprzowiny – polędwiczka, schab lub wolno pieczony karczek
  • 350 g rabarbaru
  • 1 papryczka jalapeno
  • pęczek szczypiorku lub dymki
  • łyżeczka papryki cayenne do smaku
  • kilka rzodkiewek z liśćmi
  • odrobina świeżych ziół – kolendra, natka
  • 1-2 łyżki miodu do smaku
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wieprzowinę natrzeć solą i pieprzem z dodatkiem papryki i pozostawić w lodówce na około 1 godzinę, aby wchłoną moc przypraw. Jeśli robimy długo pieczoną to podlewamy butelką wina, dodajemy posiekany czosnek i dodatkowo cebulę.
  • Zamarynowaną należy obsmażyć i dopiec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 25 minut tak się upiekła, ale nie wyschła.
  • Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w cząstki ok 3-4 cm, parzymy we wrzątku 30 sekund i chłodzimy szokowo w wodzie z lodem– zabieg ten powoduje, że rabarbar będzie miał piękny kolor. Wystudzony łączymy w naczyniu z papryczką chilli, siekanym szczypiorkiem, pokrojoną rzodkiewką. Finalnie doprawiamy solą, pieprzem i miodem
  • Na plackach układamy kawałki pieczonej wieprzowiny, układamy sałatkę z rabarbaru i zwijamy placki.