Pstrąg po portugalsku: przepis na święta i nie tylko

2021-03-29
Świąteczne przepisy: pstrąg po portugalsku
Autor: Marcin Czechowicz Portugalczycy słyną z dań rybnych - warto skorzystać z ich pomysłowości
łatwy
40 min
4

Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć ryby. Oto propozycja świątecznego dania z ryby: pieczony pstrąg po portugalsku.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką, Pstrąg w orzechach pieczony na grillu oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

SKŁADNIKI

  • pstrąg, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
  • oliwa
  • gałązka mięty
  • kolorowy pieprz
  • 5 pomidorów
  • łyżka masła
  • cytryna
  • główka czosnku
  • sól morska

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wypatroszoną i umytą rybę natrzyj w środku solą i oliwą. Włóż gałązkę mięty i łyżkę masła.
  • Ułóż na natłuszczonej oliwą blasze, obłóż plasterkami cytryny, pomidorów i posiekanym czosnkiem. Posyp kolorowym pieprzem, obficie podlej oliwą i przykryj folią aluminiową.
  • Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza.
  • Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 7 minut, by ryba się przyrumieniła. Podawaj z bułką, chlebem bądź pieczonymi ziemniakami.