Pstrąg po portugalsku: przepis na święta i nie tylko

Pstrąg po portugalsku: przepis na święta i nie tylko

Autor Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Portugalczycy słyną z dań rybnych - warto skorzystać z ich pomysłowości

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć ryby. Oto propozycja świątecznego dania z ryby: pieczony pstrąg po portugalsku.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką, Pstrąg w orzechach pieczony na grillu oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Składniki

  • pstrąg, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

  • oliwa

  • gałązka mięty

  • kolorowy pieprz

  • 5 pomidorów

  • łyżka masła

  • cytryna

  • główka czosnku

  • sól morska

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wypatroszoną i umytą rybę natrzyj w środku solą i oliwą. Włóż gałązkę mięty i łyżkę masła.

  • Ułóż na natłuszczonej oliwą blasze, obłóż plasterkami cytryny, pomidorów i posiekanym czosnkiem. Posyp kolorowym pieprzem, obficie podlej oliwą i przykryj folią aluminiową.

  • Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza.

  • Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 7 minut, by ryba się przyrumieniła. Podawaj z bułką, chlebem bądź pieczonymi ziemniakami.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Ocena: 5