Sardynki smażone - smaczna przekąska do białego wina

Sardynki smażone - smaczna przekąska do białego wina

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smażone sardynki przypomną nam wakacje nad Morzem Śródziemnym i Czarnym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażone sardynki to pyszna przekąska z drobnych rybek. Idealna na spotkanie towarzyskie, do białego wina. 

Składniki

  • 1 kg mrożonych sardynek w całości

  • 8 łyżek oleju

  • 6 łyżek mąki

  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sardynki bez rozmrażania, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

  • Oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące.

  • Smażymy na gorącym oleju po 3 minuty z każdej strony.

  • Podajemy z cząstkami cytryny, którą wyciskamy bezpośrednio na smażone rybki. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0