Sandacz z wody: przepis na Wigilię

2021-03-29
Sandacz z wody: przepis na Wigilię
Autor: thinkstockphotos.com Sandacz z wody ma delikatny smak, warto podać go w towarzystwie chrupkich warzyw, polany sosem z masła i soku z cytryny. 
łatwy
45 min
4

Sandacza z wody jemy pewnie tylko raz w roku – podczas wigilijne kolacji. A przepis na tę potrawę jest prosty. Pewnie dlatego tak nam zależy żeby był wyjątkowy i pięknie prezentował się na świątecznym stole.

 

 

SKŁADNIKI

  • sandacz
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka na twardo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę sprawić, dokładnie umyć.
  • Przygotować wywar z włoszczyzny, cebul i przypraw. Odstawić do ostudzenia.
  • Sandacza włożyć do specjalnego garnka do gotowania ryb i zalać zimnym wywarem. Gotować około 20 minut.
  • W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekane jajka i podgrzewać delikatnie, by nie spalić masła.
  • Rybę wyłożyć ostrożnie na półmisek, polać masłem z jajkiem i udekorować pokrojonymi w słupki warzywami z wywaru oraz natką.