Sandacz z wody: przepis na Wigilię

Sandacz z wody: przepis na Wigilię

Autor Zdjęcia: Piotr Mastalerz

Sandacz albo pstrąg z wody to doskonała alternatywa dla smażonego karpia - zdrowsza i smaczniejsza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sandacza z wody jemy pewnie tylko raz w roku – podczas wigilijne kolacji. A przepis na tę potrawę jest prosty. Pewnie dlatego tak nam zależy żeby był wyjątkowy i pięknie prezentował się na świątecznym stole.

Składniki

  • sandacz
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka na twardo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę sprawić, dokładnie umyć.

  • Przygotować wywar z włoszczyzny, cebul i przypraw. Odstawić do ostudzenia.

  • Sandacza włożyć do specjalnego garnka do gotowania ryb i zalać zimnym wywarem. Gotować około 20 minut.

  • W rondelku rozpuścić masło, dodać posiekane jajka i podgrzewać delikatnie, by nie spalić masła.

  • Rybę wyłożyć ostrożnie na półmisek, polać masłem z jajkiem i udekorować pokrojonymi w słupki warzywami z wywaru oraz natką.