Sandacz po nelsońsku, czyli zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z sandaczem

Sandacz po nelsońsku, czyli zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z sandaczem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sandacz po nelsońsku czyli zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z sandaczem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Zrazy po nelsońsku to zapiekanka z wołowiny, ziemniaków i grzybów. Tu mamy przepis na sandacza przyrządzonego podobnie: sandacz po nelsońsku czyli zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

Składniki

  • 90 dag filetów z sandacza

  • 5 dag suszonych grzybów

  • 1 kg małych ziemniaków

  • 100 ml śmietany kremówki

  • 2-3 łyżki oliwy

  • 1 cebula dymka

  • por

  • marchewka

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach (15 minut), obrać i pokroić w plastry. Marchewkę także pokroić i ugotować w osobnej wodzie. Posiekać cebulkę, por i pomidory oraz grzybki.

  • Następnie na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i pory (2-3 min). Dodać marchewkę, smażyć jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wymieszać z grzybami, solą i pieprzem.

  • Zagotować wywar grzybowy i pozostawić na małym ogniu, aż 1/3 odparuje. Sos wymieszać ze śmietaną. Filety pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, otoczyć w mące i usmażyć na oliwie.

  • Następnie żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem i ułożyć w nim kolejno: połowę ziemniaków, 1/3 duszonych warzyw, wszystkie filety i pozostałe warzywa, zakończyć warstwą ziemniaków.

  • Składniki polać ciepłym sosem. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, zapiekać 30 min. w temp 180°C.