Ryba zapiekana we włoskim sosie: przepis na filety rybne

2021-03-29
Ryba zapiekana we włoskim sosie: przepis na filety rybne
Autor: Shutterstock Sos pomidorowo-paprykowy, oliwki i inne dodatki podkręcają smak ryb.
łatwy
40 min
4

Ryba zapiekana we włoskim sosie to pomysł na mrożone filety  rybne w kostkach. Dzięki dodatkom, kojarzącym się ze słoneczną Italią, zdrowe morskie ryby zyskują na smaku. Na dodatek unikamy w potrawie nadmiaru tłuszczu i niemiłego zapachu smażonych  ryb, bo to danie przygotowujemy w piekarniku!

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Kupuj taniej produkty RTV i AGD! Nie przegap atrakcyjnych promocji na MediaMarkt kody rabatowe.

SKŁADNIKI

  • 6 kostek mrożonych  filetów z morskich  ryb
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 50 gr oliwek bez pestek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawa do ryb
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę zostawić do rozmrożenia na noc w lodówce. Po rozmrożeniu posypać przyprawą do ryb.
  • 2 papryki upiec w piekarniku - do zbrązowienia skórki. Gorące zawinąć w folię aluminiową, po ostygnięciu  zdjąć przypieczoną cienką skórkę, a następnie zblendować.
  • Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, trzecią paprykę pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć przez 10 minut, podlać bulionem i dusić 10 minut.
  • Do duszonej papryki dodać oliwki pokrojone w plasterki, pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odparować aż sos zgęstnieje, dodać zblendowane papryki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć rybę i polac przygotowanym sosem. Zapiekać ok. 30 minut.