Ryba z rodzynkami: przepis na zapiekaną rybę

2021-03-29
Ryba  z rodzynkami: przepis na zapiekaną rybę
Autor: Shutterstock Ryba zapiekana z rodzynkami, pomidorowym sosem i serem
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z ryby  idealnie nadaje się na piątkowy  obiad. Jej przygotowanie jest  prostsze niż myślisz! Wystarczy zalać rybę sosem, posypać suchymi rodzynkami i grubą warstwą żółtego sera. I do piekarnika!

SKŁADNIKI

  • filety z dowolnej ryby morskiej, ze skórą - dla 4 osób ok. 0,5 kg
  • pół szklanki pikantnego ketchupu
  • pół szklanki śmietany
  • garść rodzynek
  • łyżeczka tartego chrzanu
  • starty żółty ser

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usmażyć na oleju posolone i posypane pieprzem filety.
  • Usmażone filety ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
  • Wymieszać ketchup ze śmietaną i chrzanem. Zalać rybę sosem, posypać suchymi rodzynkami i grubą warstwą sera.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do minimum 180°C przez około 20 minut.