Ryba z piekarnika z duszonymi porami

2021-03-29
Ryba z piekarnika z duszonymi porami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Ryba z piekarnika z duszonymi porami to niebanalny sposób na rybę. W przepisie można użyć każdą dostępną na rynku rybę morską: dorsza, mintaja, morszczuka, czy mirunę. Duszone pory nabierają słodyczy, która doskonale podkreśla delikatny smak białej ryby. Pieczona ryba i maślane pory to danie doskonałe na codzienny posiłek lub wykwintny obiad. Wypróbuj przepis na rybę z piekarnika z duszonymi porami. 

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z dorsza, morszczuka lub mintaja
  • 2 pory
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki szałwii suszonej
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka pistacji
  • ewentualnie cytryna do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże filety wystarczy tylko umyć, mrożone należy rozmrozić i umyć. Przed przyprawieniem osuszyć papierowym ręcznikiem. 
  • Filety ułóż na blasze wyłożonej papierem, odrobinę posól, skrop olejem (1/2 łyżki), piecz przez 10-13 minut (zależnie od grubości) w temp. 170 stopni.
  • Pory umyj, pokrój na plasterki, uduś na pozostałym oleju, wymieszaj z suszoną szałwią i szczypiorkiem.
  • Oddzielnie na suchej patelni upraż obrane pistacje. 
  • Ciepłą rybę przełóż na półmisek, na wierzchu ułóż pory, posyp tłuczonymi pistacjami, podawaj z kawałkiem cytryny.