Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym: sprawdzony przepis

Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczona ryba w aromatycznym sosie śmietanowym z pieczarkami - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym to nie tylko pomysł na codzienny obiad, lecz także ciekawa alternatywa np. dla wigilijnego karpia. Podajemy przepis na szybkie i łatwe danie z rybą w roli głównej.

Składniki

  • 1 kg filetów rybnych
  • 1 kg pieczarek
  • 1 opak. śmietany 18%
  • 4 łyżki oleju
  • ½ kostki masła (100 g)
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety rybne solimy i pieprzymy, smażymy na patelni na oleju.

  • Następnie kroimy pieczarki na drobne kawałki i smażymy na maśle.

  • Do naczynia żaroodpornego wykładamy na przemian usmażoną rybę i warstwę pieczarek. Wszystko zalewamy śmietaną.

  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do momentu zarumienienia się śmietany.