Ryba z grilla: SPRAWDZONY PRZEPIS

2021-03-29
urzadzamy.pl
Ryba z grilla: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Grillowana ryba to prawdziwy rarytas - warto ją jeść jak najczęściej.
łatwy
45 min
4

Ryba z grilla to świetny  i zdrowy pomysł na letni obiad na świeżym powietrzu. Wystarczy świeża ryba i gorący ruszt grilla, a danie masz już gotowe. Jak doprawić i grillować rybę, by zachowała smak, nie rozpadła się i była zdrowa?

SKŁADNIKI

  • 1-2 kg świeżej ryby (karp, pstrąg, makrela)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • 1 łyżka ziół (koperek, tymianek, estragon)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę oczyścić z wnętrzności i łusek, umyć, osuszyć, a następnie naciąć w kilku miejscach (najszerszych).
  • Z pozostałych składników przygotować marynatę.
  • Oczyszczoną i ponacinaną rybę zanurzyć w marynacie na 1 godzinę.
  • Następnie ułożyć rybę na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Piec (na grillu) około 30 minut. W trakcie pieczenia rybę obracać, smarować masłem i marynatą. Podawać np. z surówką z pora.
urzadzamy.pl