Ryba z grilla: SPRAWDZONY PRZEPIS

Ryba z grilla: SPRAWDZONY PRZEPIS

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grillowana ryba to prawdziwy rarytas - warto ją jeść jak najczęściej.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ryba z grilla to świetny  i zdrowy pomysł na letni obiad na świeżym powietrzu. Wystarczy świeża ryba i gorący ruszt grilla, a danie masz już gotowe. Jak doprawić i grillować rybę, by zachowała smak, nie rozpadła się i była zdrowa?

Składniki

  • 1-2 kg świeżej ryby (karp, pstrąg, makrela)

  • 4 łyżki oliwy

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • pieprz

  • 1 łyżka ziół (koperek, tymianek, estragon)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę oczyścić z wnętrzności i łusek, umyć, osuszyć, a następnie naciąć w kilku miejscach (najszerszych).

  • Z pozostałych składników przygotować marynatę.

  • Oczyszczoną i ponacinaną rybę zanurzyć w marynacie na 1 godzinę.

  • Następnie ułożyć rybę na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Piec (na grillu) około 30 minut. W trakcie pieczenia rybę obracać, smarować masłem i marynatą. Podawać np. z surówką z pora.