Ryba w warzywach z piekarnika

2021-03-29
Ryba w warzywach z piekarnika
Autor: Shutterstock Najlepsze połączenie smaku i aromatu - ryba, warzywa i sos pomidorowy
łatwy
20 min
4

Ryba w warzywach z piekarnika to doskonałe danie obiadowe, które nie wymaga od nas stałej kontroli. Wystarczy zeszklić cebulę, przygotować sos i wszystko ułożyć w brytfannie. Pieczona w warzywach ryba będzie smakować wszystkim domownikom. Wyrazisty w smaku sos pomidorowy doskonale podkreśli aromat morskiej ryby. Proste i efektowne danie na spóźnioną kolację lub weekendowy obiad. Wypróbuj przepis, a zakochasz się w rybie w warzywach z piekarnika. 

SKŁADNIKI

  • 750 g filetów z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk )
  • paczka mrożonej włoszczyzny w słupkach
  • cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • olej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w piórka, lekko posolić i zeszklić na gorącym oleju.
  • Formę do zapiekania lekko wysmarować olejem. Wyłożyć cienką warstwę warzyw, ułożyć na nich filety, posolić i doprawić pieprzem. Na to położyć cebulę i resztę warzyw.
  • Pomidory wymieszać z ketchupem i musztardą, lekko posolić. Wylać na wierzch warzyw.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piec 45 minut.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?