Ryba w dzwonkach pieczona w folii z warzywami

2021-03-29
Ryba w dzwonkach pieczona w folii z warzywami
Autor: thinkstockphotos.com Ryba pieczona w folii z warzywami to danie idealne na obiad lub ciepłą kolację.
łatwy
20 min
4

Ryba w dzwonkach pieczona w folii z warzywami to zdrowsza wersja tradycyjnie smażonej ryby. To danie ma tę zaletę, że nie trzeba stać przy patelni. I do tego dostarcza w jednym posiłku czyste białko oraz porcję warzyw. 

Polecamy także: Ryba pieczona z tymiankiem, koprem, cytryną i porem  oraz  Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji

SKŁADNIKI

  • 4 dzwonka łososia lub innej tłustej ryby morskiej ok. 600 g 
  • 1 cukinia
  • 2 średnie mięsiste pomidory
  • 1 cebula
  • kilka listków bazylii
  • kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
  • oliwa
  • sok z limony lub cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Cukinię pokroić na cienkie plasterki. Pomidory pokroić w kostkę (ewentualnie sparzyć i obrać ze skórki). Cebulę pokroić w piórka.
  • Warzywa wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy lub oleju, dodać posiekaną w paseczki bazylię oraz listki oregano. Podzielić na 4 równe części.
  • Przygotować cztery arkusiki folii aluminiowej o bokach równych szerokości rolki. 
  • Na środku folii ułożyć 1 część warzyw, na górze ułożyć dzwonko ryby. Skropić sokiem z limony lub cytryny. Posolić i popieprzyć do smaku. Zawinąć w folię, unosząc brzegi do góry i zwijając je razem. 
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 minut. 
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami.