Ryba w cieście piwnym: idealny przepis na smażoną rybę

2021-03-29
Ryba w piwnym cieście
Autor: Shutterstock Ryba w cieście piwnym smakuje dużym i małym
średni
30 min
4

Ryba w cieście piwnym jest doskonała w smaku. Dzięki piwnym bąbelkom ciasto jest puszyste i otula rybę grubą powłoką. Ryba w cieście piwnym to świetny przepis na piątkowy obiad i nie tylko. 

 

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg filetów z ryb morskich (mintaj, morszczuk, łosoś, dorsz)
  • sok z połowy cytryny
  • olej do smażenia
  • sol i pieprz
  •  
  • Składniki na ciasto:
  • 1 jajko
  • 20 dag mąki
  • pół szklanki piwa
  • łyżeczka oleju i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotuj ciasto: mąkę, żółtka, olej oraz piwo utrzyj mikserem.
  • Dodaj ubitą na sztywno pianę z białka oraz sól.
  • Ryby umyj, osusz  i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie oprósz je przyprawami i pokrop sokiem z cytryny.
  • Kawałki zanurzaj w cieście i kładź na gorący olej. Smaż około 2,5 minuty po każdej ze stron.