Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny

2021-03-29
Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny
Autor: Shutterstock Ryba pieczona z warzywami smakuje wszystkim
łatwy
30 min
4

Ryba pieczona z pieczarkami to prosty przepis na dietetyczny obiad. W przepisie można wykorzystać każdy rodzaj ryby słodkowodnej lub morskiej. Pieczony filet rybny z warzywami będzie smakował każdemu. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800 g filetu z ryby
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 g pieczarek, białych lub brunatnych
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por, biała część
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy do smaku: sól, biały pieprz, tymianek
  • ok. 200 g pieczarek lub świeżych grzybów lub 20 g suszonych grzybów
  • 200 ml bulionu warzywnego lub grzybowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut.
  • Pieczarki pokroić na cztery części, marchewki na grubsze plasterki, cebulę w piórka, pora na krążki lub kawałki.
  • Na dno naczynia do zapiekania wylać łyżkę oliwy, rozsmarować na dnie. 
  • Ułożyć rybę.
  • Warzywa skropić łyżką oliwy i posypać przyprawami, wymieszać i ułożyć na rybie.
  • Naczynie z rybą i pieczarkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut. Po 30 minutach polać bulionem. 
  • Podawać z ziemniakami puree i surówką z marchewki.