Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny

Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryba pieczona z warzywami smakuje wszystkim

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba pieczona z pieczarkami to prosty przepis na dietetyczny obiad. W przepisie można wykorzystać każdy rodzaj ryby słodkowodnej lub morskiej. Pieczony filet rybny z warzywami będzie smakował każdemu. 

Składniki

  • 800 g filetu z ryby

  • ok. 2 łyżki soku z cytryny

  • 300 g pieczarek, białych lub brunatnych

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 1 por, biała część

  • 2 łyżki oliwy

  • przyprawy do smaku: sól, biały pieprz, tymianek

  • ok. 200 g pieczarek lub świeżych grzybów lub 20 g suszonych grzybów

  • 200 ml bulionu warzywnego lub grzybowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut.

  • Pieczarki pokroić na cztery części, marchewki na grubsze plasterki, cebulę w piórka, pora na krążki lub kawałki.

  • Na dno naczynia do zapiekania wylać łyżkę oliwy, rozsmarować na dnie. 

  • Ułożyć rybę.

  • Warzywa skropić łyżką oliwy i posypać przyprawami, wymieszać i ułożyć na rybie.

  • Naczynie z rybą i pieczarkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut. Po 30 minutach polać bulionem. 

  • Podawać z ziemniakami puree i surówką z marchewki. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5