Risotto z owocami morza - zdrowy pomysł na obiad

Risotto z owocami morza - zdrowy pomysł na obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Risotto z owocami morza to smaczne i zdrowe danie.

 

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Risotto z owocami morza to prosty sposób na śródziemnomorski obiad. Na dodatek zdrowy i lekkostrawny. Warto jednak pamiętać, że przygotowanie risotta wymaga pewnej wprawy i użycia specjalnego ryżu.

Składniki

  • opakowanie mieszanki owoców morza

  • opakowanie mrożonych krewetek

  • 1 marchewka

  • 200 g ryżu arborio,

  • 3 ząbki czosnku

  • 150 ml białego wina

  • szklanka wywaru warzywnego

  • 1 pomidor

  • 1 pęczek natki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 cytryna

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzać oliwę na patelni.

  • Podsmażać 2-3 minuty marchewkę i czosnek.

  • Wsypać ryż arborio.

  • Wlać wino i wszystko dokładnie wymieszać.

  • Gdy wino odparuje dodajemy mrożone owoce morza i krewetki.

  • Stopniowo dodajemy warzywny wywar.

  • Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dokładnie wszystko mieszamy.

  • Siekamy natkę pietruszki, kroimy w kostkę pomidory, a następnie dodajemy do risotta.

  • Podajemy z cząstkami cytryny, świeżym białym pieczywem i białym winem.

Ocena: 1