Pyszne buraczki faszerowane łososiem z porem i serem

Pyszne buraczki faszerowane łososiem z porem i serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słodkawe buraczki to doskonałe warzywo do nadziewania farszami o zdecydowanym smaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Buraczki to idealne warzywa do nadziewania rozmaitymi farszami - zwłaszcza tymi o zdecydowanym smaku. Pyszne buraczki faszerowane łososiem wędzonym, podkręcającym smak porem i delikatnym serem, to prawdziwy ratrytas.

Składniki

  • 8 średniej wielkości buraczków

  • 150 g wędzonego łososia

  • 1 niewielki por (jasna część)

  • łyżka masła

  • 1 łyżeczka masła

  • tarta mozzarella

  • odrobina soku z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

  • tymianek (świeży lub suszony)

  • ocet balsamiczny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki dokładnie umyć,zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, upiec do miękkości w temp. 180 stopni C. Odstawić je do przestygnięcia.

  • Delikatnie obrać, wydrążyć środek, pozostawiając ok. 0,5 cm ścianki.

  • Pora pokroić w cienkie półplasterki drobno,lekko posolić i smażyć na patelni z rozpuszczonym masłem przez ok. 3 minuty, do zeszklenia.

  • Dodać pokrojonego łososia, doprawić do smaku pieprzem, odrobią soku z cytryny i smażyć kolejne 2-3 minuty. Przestudzić, dodać 1-2 łyżki startej mozzarelli. Wymieszać do połączenia składników.

  • Tak przygotowanym farszem nadziać buraczki. Ułożyć buraczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko pokropić je octem balsamicznym, oprószyć pieprzem, posypać resztą startego sera oraz tymiankiem.

  • Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać na gorąco.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6