Pulpety rybne w sosie korniszonowym: przepis

2021-03-29
jak-zrobic-pulpety-z-ryby-w-sosie-korniszonowym.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Podajemy przepis na pyszne pulpety rybne w sosie korniszonowym
średni
60 min
4

Pulpety rybne możesz zrobić ze szczupaka, dorsza, sandacza, suma, świeżego śledzia albo innej ulubionej ryby. Na pewno będzie smacznie i zdrowo. Sprawdź, jak zrobić pulpety z ryby w sosie korniszonowym - podajemy dokładny przepis krok po kroku.

SKŁADNIKI

  • 70 dag ryby
  • 5 dag bułki
  • mleko
  • 2 dag kaszy manny
  • 1 jajko
  • 5 dag cebuli
  • sól, pieprz
  • 3 dkg mąki
  • wywar:
  • 20 dag włoszczyzny bez kapusty
  • pozostałości rybne po filetowaniu
  • sos:
  • wywar
  • 125 g śmietany
  • 3 dag mąki
  • sól
  • cytryna lub ocet
  • 10 dag korniszonów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę sprawić, odfiletować bez ości i skóry, przyrządzić masę rybną, łącząc wszystkie składniki (bez mąki).
  • Ugotować wywar z włoszczyzny i ości ryby, osolić, odcedzić.
  • Z masy rybnej formować - w rękach zwilżonych w wodzie - kule wielkości średniego jabłka, obtaczać w mące. Wkładać po kilka na wrzący wywar, gotować 10-15 minut na wolnym ogniu.
  • Wywar odparować do 1/2 l.
  • Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać korniszony, nieco soku z cytryny lub octu, solido smaku, połączyć z wywarem, zagotować i razem z pulpetami dusić kilka minut.
  • Gotowe pulpety rybne wyłożyć na salaterkę, zalać sosem. Można podawać z ziemniakami albo kaszą i surówką z warzyw.