Pstrąg z szynką i ananasem - przepis na nadziewanego pstrąga

2021-03-29
Agnieszka Leciejewska, dietetyk
Pstrąg z szynką i ananasem
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na pysznego pstrąga.
łatwy
20 min
4

Pstrąg z szynką i ananasem to danie wykwintne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Sprawdź jak je zrobić i zaskocz swoich bliskich.

SKŁADNIKI

  • 2 sprawione pstrągi
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • 20 dag konserwowej szynki
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 2 konserwowe ogórki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • sok i skórka otarta z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pstrągi umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki.
  • Zmiksuj śmietanę, żółtka, obrane i pokrojone łodygi selera naciowego, ananasa i szynkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny i szczyptą cukru. Wymieszaj ze szczypiorkiem.
  • Nadziej pstrągi i zepnij wykałaczkami.
  • Ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, polej winem, wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
  • Obłóż pozostałym farszem i zapikaj jeszcze kilka minut.
Agnieszka Leciejewska, dietetyk