Pstrąg faszerowany szynką i ananasem

Pstrąg faszerowany szynką i ananasem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pstrąg - najlepiej smakuje z ananasowym nadzieniem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pstrąg z szynką i ananasem to nie tylko wyśmienita propozycja dla smakoszy ryb. To także doskonałe danie główne na świąteczny i karnawałowy stół. Uwaga! To danie zawiera mięso, dlatego warto je serwować dopiero na Boże Narodzenie!

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Składniki

  • 2 sprawione pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

  • 20 dag szynki konserwowej

  • 2 plastry ananasa z puszki

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina

  • 2 żółtka

  • 2 konserwowe ogórki

  • 2 łodygi selera naciowego

  • sok i  skórka otarta z 1 cytryny

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • cukier

  • pieprz

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pstrągi umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, owinąć folia aluminiową i włożyć do lodówki.

  • Zmiksować śmietanę, żółtka i obrane, pokrojone łodygi selera, plastry ananasa i szynkę. Doprawić do smaku sola i pieprzem, skórką otartą z cytryny i szczyptą cukru. Następnie wymieszać ze szczypiorkiem.

  • Nadziać pstrągi, spiąć wykałaczkami.

  • Ułożyć ryby na wysmarowanej tłuszczem formie, polać winem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Obłożyć pozostałym farszem i zapiekać jeszcze kilka minut.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Ocena: 5