Pstrąg z szynką i ananasem

2021-03-29
Pstrąg z pieczarkami
Autor: Shutterstock Pstrąg - najlepiej smakuje z ananasowym nadzieniem.
łatwy
15 min
4

Pstrąg z szynką i ananasem to nie tylko wyśmienita propozycja dla smakoszy ryb. To także doskonałe danie główne na świąteczny i karnawałowy stół. Uwaga! To danie zawiera mięso, dlatego warto je serwować dopiero na Boże Narodzenie!

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

SKŁADNIKI

  • 2 sprawione pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
  • 20 dag szynki konserwowej
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • 2 konserwowe ogórki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok i  skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • cukier
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pstrągi umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, owinąć folia aluminiową i włożyć do lodówki.
  • Zmiksować śmietanę, żółtka i obrane, pokrojone łodygi selera, plastry ananasa i szynkę. Doprawić do smaku sola i pieprzem, skórką otartą z cytryny i szczyptą cukru. Następnie wymieszać ze szczypiorkiem.
  • Nadziać pstrągi, spiąć wykałaczkami.
  • Ułożyć ryby na wysmarowanej tłuszczem formie, polać winem i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Obłożyć pozostałym farszem i zapiekać jeszcze kilka minut.