Pstrąg w kratkę z grilla - sprawdzony przepis

Pstrąg w kratkę z grilla - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepis na aromatyczną rybę z grilla.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryby uwielbiają aromatyczne przyprawy. Gałązka tymianku, natka pietruszki, ząbek czosnku, plaster selera i pietruszki, ziele angielskie i sok z cytryny sprawiają, że mięso ryb nabiera wspaniałego aromatu.

Składniki

  • 4 pstrągi

  • 8 łyżek soku cytrynowego

  • 16 łyżeczek oliwy lub oleju

  • 4 łyżki masła

  • łyżka estragonu

  • łyżka koperku

  • tymianek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z oleju, soku z cytryny, soli, pieprzu i ziół przygotowujemy marynatę.

  • Ryby, po sprawieniu i umyciu, nacinamy w najszerszych miejscach na skórze na krzyż.

  • Wkładamy do naczynia z marynatą i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce, przekładając co kwadrans na drugą stronę.

  • Ryby najlepiej piec w specjalnych koszyczkach do grilla, dzięki czemu nie rozpadną się i zachowają soczystość.

  • Pieczemy ok. pół godziny odwracając co 10 minut na drugą stronę.

Ocena: 0