Pstrąg w sosie winogronowym

Pstrąg w sosie winogronowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pstrąg 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Podajemy przepis na wyśmienitą rybę: pstrąg w sosie winogronowym. Delikatne filety z pstrąga doskonale komponują się z lekko słodkim sosem z winogron, zyskując ciekawy i wyjątkowo szlachetny smak. Warto spróbować pstrąga w tej wersji.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechamiPstrąg duszony w ziołach oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Składniki

  • 2 filety z pstrąga po 10 dag, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

  • 10 dag masła

  • 10 dag mąki

  • kilka listków świeżej szałwii

  • sól, pieprz

  • Sos winogronowy:

  • 10 dag białych winogron

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka białego octu winnego

  • 5 dag masła

  • 2-3 łyżki bulionu

  • 2 łyżki wódki winogronowej

  • 2-3 łyżki soku winogronowego

  • 1 łyżka mąki

  • cukier, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oprószone szałwią i mąką filety smażymy na klarowanym maśle na złoto. Zdejmujemy rybę z patelni. 

  • Na patelni smażymy cebulkę, wsypujemy odrobinę mąki, dodajemy pozostałe masło i posiekane winogrona. Dusimy razem przez 2 minuty.

  • Dodajemy ocet winny, bulion i sok z winogron. Gotujemy ok. 2 minut.

  • Skrapiamy całość wódką oraz doprawiamy cukrem i solą.

  • Polewamy gotowym sosem filety z pstrąga. 

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Ocena: 5