Pstrąg pieczony w całości w folii z warzywami: łatwy przepis na wykwintne danie

Pstrąg pieczony w całości w folii z warzywami: łatwy przepis na wykwintne danie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pstrąg pieczony w całości jest delikatny, aromatyczny i bardzo smaczny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pstrąg pieczony w całości w folii z warzywami to łatwy przepis na wykwintne danie. Przygotowanie pstrąga nie nastręcza trudności, a efekt jest oszałamiający. Pyszny, aromatyczny i delikatny w smaku pstrą pieczony w folii z warzywami sprawdzi się jako danie główne lub przystawka na każdej rodzinnej uroczystości. 

Składniki

  • 4 pstrągi tęczowe po około 300 g każdy lub 2 większe (w sumie ok. 1,2 kg ryby)

  • 2 średnie cukinie

  • 2 średnie marchewki

  • 4 gałązki rozmarynu 

  • 1 łyżeczka tymianku lub macierzanki wonnej

  • oliwa lub olej

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wypatroszone ryby umyć na zewnątrz i wewnątrz brzuszka, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. 

  • Cukinie i marchewki pokroić w ćwierć plasterki. 

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę i chwilę smażyć, a marchew zmięknie. Dodać cukinię, tymianek i krótko smażyć. Posolić i popieprzyć. Podzielić na tyle porcji, ile jest ryb. 

  • Ryby ułożyć na arkuszach papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Do wnętrza brzuszka włożyć przesmażoną marchewkę z cukinią. Resztą obłożyć rybę na zewnątrz. Na rybie ułożyć gałązkę rozmarynu i zgrabnie zawinąć, unosząc rogi papieru do góry i zwijając. Powtórzyć to samo z pozostałymi rybami.

  • Pstrągi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20-30 minut. 

  • Podawać z bagietką lub ziemniakami z wody

Ocena: 5