Pstrąg grillowany z boczkiem: pomysł na pstrąga

Pstrąg grillowany z boczkiem: pomysł na pstrąga

Autor Zdjęcia: photos.com

Pstrąga można zgrillować nie tylko z masłem, ale także owijając rybę boczkiem. Nada on pstrągowi specyficzny smak i aromat

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dania z grilla to przede wszystkim karkówka, kiełbaski i szaszłyki. Tym razem polecamy jednak coś dla amatorów ryb - pstrąga z grilla. Ta smaczna ryba zawinięta w boczek nabierze jeszcze ciekawszego aromatu i smaku.

Składniki

  • 2 pstrągi

  • 8 plastrów boczku wędzonego

  • 1 cytryna

  • świeży tymianek

  • 1-2 małe cebulki dymki

  • 1 mały pęczek natki pietruszki

  • 1-2 łyżki masła

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę oczyszczamy, usuwamy ości, solimy i pieprzymy. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

  • Obraną i pokrojoną drobno cebulkę łączymy z posiekaną natką pietruszki i masłem. Powstałym farszem smarujemy pstrąga w środku i wkładamy po 2 plasterki cytryny.

  • Ryby owijamy w plasterki boczku, obsypujemy ziołami i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy około 25 minut - w połowie przewracamy na drugą stronę.

Ryby pieczone na grillu są bardzo smaczne, ale minusem jest to, że się szybko rozpadają. Dlatego pamiętajmy, aby ryby na grillu piec w folii aluminiowej, pergaminie lub w specjalnej siatce dopasowanej do kształtu ryby.

Ryby, które najczęściej przygotowujemy na grillu, to przede wszystkim pstrąg, dorada, okoń czy łosoś. Z dodatkiem gałązki rozmarynu czy tymianku będą smakowały jeszcze lepiej. Jeśli owiniemy je w plastry boczku, wówczas nabiorą ciekawego smaku.

Ocena: 0