Przepyszny pstrąg z migdałami - klasyczny przepis

2021-03-29
Przepyszny pstrąg z migdałami - klasyczny przepis
Autor: Shutterstock Delikatne pstrągi doskonale smakują z maślano-migdałowym sosem.
łatwy
25 min
4

Pstrąg z migdałami to klasyczny sposób przyrządzania tej pysznej ryby. Niesłychanie prosty, ale dzieki dodatkowi migdałów - wykwintny. Tak przygotowany pstrąg zadowoli nawet  najwybredniejsze podniebienia!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 pstrągi
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 5 dag migdałów
  • sól i pieprz do smaku
  • cytryna i natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wypatroszone i umyte ryby posolić wewnątrz i na zewnątrz, a następnie na 20-30 minut zanurzyć w mleku.
  • Osączyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące i smażyć na oleju przez 5-7 minut - z każdej strony. Zdjąć na ogrzany półmisek.
  • Na patelni rozgrzać masło i  zrumienić na jasnobrązowy kolor obrane i posiekane migdały. Maślano-migdałowym sosem polać ryby na półmisku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać posypane natką pietruszki, z dodatkiem cząstek cytryn.