Przepis na hiszpańską paellę: łatwą i zdrową

Przepis na hiszpańską paellę: łatwą i zdrową

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Paella to tradycyjne hiszpańskie danie z ryżu z dodatkiem jarzy, owoców morza i - fakultatywnie - kurczaka

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Paella jest tradycyjną hiszpańską potrawą znaną na całym świecie. Pochodzący z Walencji przysmak przygotowuje się z ryżu podsmażanego z szafranem, owocami morza oraz warzywami (papryką, pomidorem i zielonym groszkiem).  W zależności od upodobań krewetki czy małże możemy zastąpić kawałkami kurczaka.

Składniki

  • 20 dag ryżu do paelli, np. marki Halina

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 czerwone papryki

  • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza

  • 40 dag mrożonych krewetek

  • cytryna

  • 15 dag mrożonego groszku

  • łyżka masła

  • nitka szafranu

  • pęczek natki

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.

  • Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje.

  • Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.

  • Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny.

  • Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut.

  • Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut.

  • Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu, następnie dokładnie wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem.

  • Natkę umyć, osuszyć i posiekać.

  • Gotową paellę posypać natką.

tip dnia

Paella to danie z ryżu barwionego szafranem. Ponieważ szafran to droga i trudno dostępna przyprawa - gdy jest dla nas nie do zdobycia, możemy zastąpić go kurkumą. Kurkuma zwana jest nawet szafranem dla ubogich. Zabarwi ryż na żółto, ale niestety nie da specyficznego posmaku szafranu.

Ocena: 0