Sandacz na szpinaku z kremem z porów: inspiracja Magdy Gessler

Sandacz na szpinaku z kremem z porów: inspiracja Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sandacz na szpinaku wg przepisu Magdy Gessler smakuje znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj przepis Magdy Gessler na filet sandacza z kremem porowym, serwowany na świeżym szpinaku. To danie rybne Magda Gessler proponuje na świąteczny obiad, ale potrawa jest tak smaczna, że z pewnością pojawi się na twoim stole nie tylko podczas świąt. 

Składniki

  • 4 filety z sandacza

  • 1 kg świeżego szpinaku

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 pory

  • 2 łyżki masła

  • 500 ml białego półwytrawnego wina

  • 150 ml śmietany kremówki

  • 2 małe cytryny

  • sól

  • pieprz biały

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety opłucz, osusz i posól. Wstaw do lodówki na 30 minut.

  • W tym czasie opłucz i odsącz szpinak i podsmaż na rozgrzanej oliwie.

  • Czosnek przeciśnij przez praskę i dopraw nim szpinak. Posól i posyp białym pieprzem.

  • Białe części pora dokładnie opłucz i pokrój w krążki. Podsmaż na łyżce masła. Podlej winem i śmietaną.

  • Duś, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sokiem wyciśniętym z cytryn, solą i pieprzem. Całość zmiksuj.

  • Na pozostałym maśle, wymieszanym z resztą oliwy usmaż filety sandacza.

  • Na talerzu ułóż porcję szpinaku, na nim umieść rybę i polej kremem z porów.

Ocena: 5