Płocie z piekarnika: przepis na pieczone płotki

2021-03-29
Płocie z piekarnika: przepis na pieczone płotki
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Płocie z piekarnika to najłatwiejszy przepis na pieczone płotki bez tłuszczu, bez kłopotu i bez dymu. Płoć to jeden gatunków ryb słodkowodnych, powszechnie dostępny wszędzie tam gdzie występują jeziora. Chrupiące rybki są pyszne i doskonale nadają się na wakacyjny posiłek w gronie rodziny lub jako przekąska wśród przyjaciół. Idealne na imprezy na świeżym powietrzu. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg oczyszczonych płoci
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki z pomidorkami
  • 4 łyżki oleju lub oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płocie natrzeć solą i pieprzem. Wnętrze brzuszka przyprawić tymiankiem.
  • Cytrynę pokroić na cienkie plasterki.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć plastry cytryny, na nich przyprawione ryby. Obok rybich tuszek położyć gałązki pomidorów. Wszystkie składniki skropić olejem lub oliwą. 
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 minut.