Placki rybne - przepis dietetyczny [dieta Dukana]

Placki rybne - przepis dietetyczny [dieta Dukana]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne dietetyczne placki rybne z ziemniakami, cebulą i czosnkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej (lub diecie Dukana, czyli białkowej) nie musisz odmawiać sobie jedzenia placków. Oto dietetyczny przepis na placki rybne pełne białka, z zastosowaniem produktów o obniżonej zawartości tłuszczu. Spróbuj!

 

Składniki

  • 1/2 kg filetów z mintaja (jeśli są mrożone to 0,8 kg)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 2 beztłuszczowe jogurty naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,2 szklanki mleka 0%
  • papryka słodka mielona do smaku
  • proszek do pieczenia
  • 0,5 szklanki skrobii kukurydzianej (maizeny)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotuj i odstaw do ostudzenia.

  • Przygotuj sos w następujący sposób: jogurt wymieszaj z czosnkiem i pietruszką i odstaw na czas przygotowania placków.

  • Pokrojoną w kostkę rybę wrzuć do garnka z zimną wodą, ugotuj, następnie odszumuj i odlej wodę.

  • Posiekane cebulę i czosnek podduś w odrobinie wywaru, aż będą miękkie.

  • Obrane i ostudzone ziemniaki zmiksuj z mlekiem na puree.

  • Wymieszaj puree z rybą i cebulą z czosnkiem. Do tak przygotowanej masy dodaj żółtka, następnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dodaj maizenę (skrobię kukurydzianą) - tyle, aby placki się nie rozpadły.

  • Następnie białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą ziemniaczano-rybną.

  • Na patelni rozprowadź odrobinę oleju. Nakładaj łyżką masę na patelnię tak by powstawały nieduże placuszki (na jeden placuszek nabierz „ciasta” na jedną łyżkę stołową).

  • Smażone placki podawaj z sosem jogurtowym.

  • Aby konsystencja placków była odpowiednia, czyli niezbyt wodnista, warto podczas przygotowań potrawy odparować dokładnie rybę i cebulę.