Pieczony łosoś z białym sosem

Pieczony łosoś z białym sosem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ryba w białym sosie to delikatne danie idealne na piątkowy obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy przepis na pyszny obiad - pieczony łosoś z sosem białym. Jeśli zastanawiasz się nad smacznym i dietetycznym daniem z ryby, przygotuj dla swoich najbliższych aromatycznego, zdrowego łososia i podaj go z warzywami. 

Składniki

  • Świeży łosoś

  • 2 jajka

  • Beztłuszczowy jogurt naturalny

  • Pół szklanki mleka 0,5%

  • Korniszony

  • Sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łososia podzielić na dzwonka, dostosowując ilość do liczby osób, dla których przygotowujemy danie. Każde dzwonko umyć i osuszyć, a następnie obficie posypać solą (szczególnie po stronie ze skórą).

  • Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową.

  • Dzwonko ułożyć na blasze skórą do góry.

  • Blachę włożyć do piekarnika na najwyższą półkę tuż pod grillem. Piec, aż sól się rozpuści, a skóra zbrązowieje i popęka.

  • Gdy część dzwonka od strony skóry jest upieczona, ma zbitą konsystencję i pomarańczowy, łososiowy kolor, pozostała część powinna być bladoróżowa.

  • Wyjąć dzwonko, zeskrobać sól ze skóry, przewrócić skóra do dołu i podawać.

  • Ryba jest dobrze przygotowana, jeśli ma łososiowy kolor, jest gorąca i soczysta od strony skóry oraz ciepława i różowa na wierzchu. Dobrze smakuje z sosem białym. Ponieważ łososia podajemy, na ciepło (od razu po wyjęciu z piekarnika), sos biały przygotowujemy przed upieczeniem łososia.

  • Sos biały: Mleko lekko podgrzać, dosypać soli i pieprzu wedle uznania. Następnie dodać dwa żółtka, cały czas dobrze ubijając. Po dokładnym rozprowadzeniu żółtek, dodać jogurt. Na koniec podgrzać całość w naczyniu do gotowania na parze z podwójnym dnem. Dodać posiekanego drobno korniszona. Sos należy podawać do ciepłej ryby.

Ocena: 0