Morszczuk zapiekany w sosie jabłkowym

Morszczuk zapiekany w sosie jabłkowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Morszczuk zapiekany w sosie jabłkowym to pomysł na pyszne danie rybne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Morszczuk w sosie jabłkowym to pomysł na pyszną pieczoną rybę w kwaskowym, owocowym sosie. Znakomity obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 800 g filetów z morszczuka

  • 1 kg winnych jabłek

  • 120 g masła

  • sok i skórka z cytryny

  • 50 ml białego wytrawnego wina

  • 1 szklanka buliony

  • 1 łyżka mąki

  • 1 surowe żółyko

  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany

  • sól i cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny. Odstawić.

  • Jabłka umyć i połowę zetrzeć na dużych oczkach tarki.

  • W rondlu roztopić 3/4 masła, dodać starte jabłka i dusić na małym ogniu 5 min., oprószyć mąką i podgrzewać jeszcze minutę.

  • Wlać wino i bulion, gotować 20 min. często mieszając. Gorący sos przetrzeć przez sitko., doprawić solą, cukrem i skórką z cytryny. Dokładnie połączyć żółtko ze śmietaną, dodać do sosu i wymieszać.

  • Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim rybę i polać sosem. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.

  • Wyjąć naczynie, położyć na wierzch pokrojone w plasterki pozostałe jabłka i piec kolejne 20 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0