Morszczuk zapiekany w sosie jabłkowym

2021-03-29
Morszczuk zapiekany w sosie jabłkowym
Autor: Shutterstock Morszczuk zapiekany w sosie jabłkowym to pomysł na pyszne danie rybne.
średni
40 min
4

Morszczuk w sosie jabłkowym to pomysł na pyszną pieczoną rybę w kwaskowym, owocowym sosie. Znakomity obiad dla całej rodziny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800 g filetów z morszczuka
  • 1 kg winnych jabłek
  • 120 g masła
  • sok i skórka z cytryny
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka buliony
  • 1 łyżka mąki
  • 1 surowe żółyko
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól i cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny. Odstawić.
  • Jabłka umyć i połowę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  • W rondlu roztopić 3/4 masła, dodać starte jabłka i dusić na małym ogniu 5 min., oprószyć mąką i podgrzewać jeszcze minutę.
  • Wlać wino i bulion, gotować 20 min. często mieszając. Gorący sos przetrzeć przez sitko., doprawić solą, cukrem i skórką z cytryny. Dokładnie połączyć żółtko ze śmietaną, dodać do sosu i wymieszać.
  • Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim rybę i polać sosem. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.
  • Wyjąć naczynie, położyć na wierzch pokrojone w plasterki pozostałe jabłka i piec kolejne 20 min.