Makaron z łososiem i rukolą - szybki przepis na obiad

Makaron z łososiem i rukolą - szybki przepis na obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makaron z łososiem można podawać na zimno jak sałatkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepis na makaron z łososiem i kaparami to najlepszy pomysł na szynki, smaczny obiad. Możesz wybrać tagliatelle z łososiem lub inny ulubiony makaron, do tego kapary i świeża rukola, a całość podlana białym winem. Brzmi pysznie, prawda? Podajemy przepis na makaron z łososiem, który zrobić w niecałe 30 minut. 

Składniki

  • 400 g świeżego łososia (filet ze skórką)

  • 320 g makaronu

  • 40 g masła

  • 1/3 szklanki marynowanych kaparów (odsączonych z zalewy)

  • 1/4 szklanki białego wina (lub sok z 1/2 cytryny)

  • 2 garście świeżej rukoli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę należy wyjąć z lodówki, opłukać i osuszyć, a następnie nasmarować oliwą, posolić i popieprzyć.

  • Łososia smażymy na rozgrzanej patelni, skórą do dołu, przez około 10 minut. Po około 8 minutach można łososia odwrócić i zdjąć skórkę.

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

  • Makaron wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy rozdrobnionego łososia, trochę przypraw (sól, pieprz, bazylia, łyżka oliwy). 

  • Na osobnej patelni wlewamy wino lub sok z cytryny i chwilę gotujemy, dodajemy masło oraz kapary i smażymy przez około minutę.

  • Przekładamy zawartość patelni do garnka z makaronem i łososiem, dodajemy świeżą i przepłukaną rukolę i gotowe! 

Ocena: 1