Łosoś z sosem koperkowym - przepis na dietetyczną rybę

2021-03-29
losos-z-sosem-koperkowym-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Łosoś w marynarskim sosie koperkowym.
łatwy
30 min
4

Zastanawiasz się, jak urozmaicić dania w pierwszej fazie diety Dukana? Oto idealny pomysł na smaczne i niekaloryczne danie. Przeczytaj, jak krok po kroku przyrządzić łososia w marynarskim sosie koperkowym.

SKŁADNIKI

  • 2 dzwonka z łososia
  • koperek
  • ćwierć szklanki octu
  • kilka gałązek pietruszki
  • maizena
  • pieprz biały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przyrządzenie dania rozpoczynamy od usmażenia łososia na natłuszczonej patelni. W przypadku tego przepisu nie radzimy używać patelni teflonowej. Jeżeli łosoś będzie już usmażony odkładamy go w ciepłe miejsce. Na patelnie wlewamy trochę octu. Do octu dorzucamy przygotowane wcześniej koperek i pietruszkę. całość podgrzewamy redukując płyn.
  • Aby zagęścić sos dorzuć łyżkę maizeny. Można również dodać nieco wywaru z kostki rosołowej. Całość doprawiamy pieprzem. Danie jest gotowe. Usmażonego wcześniej łososia podajemy polanego przygotowanym sosem. Można również zrezygnować z dodawania octu do sosu i zastąpić go jogurtem naturalnym.
  • Aby łosoś nie wystygł po zdjęciu z patelni można schować go do lekko podgrzanego piekarnika.