Łosoś z kremem chrzanowym [WIDEO]

Łosoś z kremem chrzanowym [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Łosoś z kremem chrzanowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Łosoś z kremem chrzanowym to idealny pomysł rybny obiad, ale także doskonała potrawa na Wigilię dla tych, którzy nie przepadają za smakiem ryb słodkowodnych. Można go przyrządzić na parze lub upiec w rękawie.

Składniki

  • 4 filety lub dzwonka z łososia

  • sól, pieprz

  • ocet balsamiczny

  • łyżka soku z cytryny

  • 20 dag twarożku naturalnego

  • 2 łyżki jogurtu

  • łyżka chrzanu

  • liść laurowy, ziele angielskie

  • mrożona włoszczyzna

  • płatki migdałowe

  • gałązki świeżego koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety z łososia opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Odłóż na godzinę do lodówki.

  • Twarożek wymieszaj z jogurtem i chrzanem, przypraw szczyptą soli.

  • Do parowara (albo do rękawa jeśli pieczesz w rękawie) nalej wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Włóż warzywa i rybę, gotuj ok. 20 minut/piecz 15 min w temp. 120oC.

  • Wyłóż na talerze, udekoruj gałązkami koperku i płatkami midgałowymi. Podawaj z kremem chrzanowym.

tip dnia

Jeśli pieczesz w rękawie nie zapomnij zrobić w nim nożyczkami małego otworu, żeby zrobić ujście parze.

Ocena: 0