Łosoś pieczony w piekarniku, w folii aluminiowej, podany z sosem na bazie ketchupu

Łosoś pieczony w piekarniku, w folii aluminiowej, podany z sosem na bazie ketchupu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łosoś pieczony w piekarniku w folii aluminiowej podany z sosem na bazie ketchupu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pomysł na łososia pieczonego w piekarniku w folii aluminiowej, z czosnkiem i tymiankiem. Podajemy go z lekko pikantnym sosem na bazie ketchupu. Super łatwe do zrobienia danie rybne w 20 minut!

Składniki

  • 300 g fileta z łososia

  • sok z 1/2 cytryny

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 ząbek czosnek

  • kilka listków bazylii

  • 2 gałązki tymianku

  • sól, pieprz

  • SOS:

  • 3 łyżki oleju

  • 4 łyżki ketchupu

  • 1 cebula

  • 2 papryki konserwowe

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 0,5 pęczka szczypiorek

  • 0,5 pęczka natki pietruszki

  • szczypta cukru

  • sól

  • pieprz Cayenne

Przygotowanie krok po kroku:

  • RYBA:
    Rybę umyć, podzielić na porcje, polać sokiem z cytryny i odstawić na 2–3 godziny.

  • Folię aluminiową posmarować oliwą, na niej położyć wyjętego z marynaty łososia.

  • Rybę posmarować zmiażdżonym czosnkiem, posypać solą, pieprzem, pokrojoną bazylią i tymiankiem. Owinąć folią.

  • Piec po 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC.

  • SOS:
    Cebulę obrać, papryki odsączyć, a następnie pokroić w drobniutką kostkę.

  • Szczypiorek i pietruszkę umyć, wysuszyć, drobno posiekać.

  • Olej wymieszać z ketchupem i sokiem z cytryny, dodać cebulę, paprykę, szczypiorek i pietruszkę. Całość dokładnie wymieszać.

  • Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem Cayenne.