Łosoś na liściach szpinaku - gotowany na parze

Łosoś na liściach szpinaku - gotowany na parze

Autor Zdjęcia: Marcin Czechowicz

Łosoś na liściach szpinaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Łosoś na liściach szpinaku, to przepis na delikatny i aromatyczny kawałek łososia, gotowanego na parze. Prosty sposób na podanie ryby. Polecam ten przepis także tym, którzy są na diecie.

Składniki

  • ok. 70 g łososia

  • 2 garści liści szpinaku

  • 2 garści sałaty lodowej

  • garść kiełków lucerny i słonecznika

  • 3 łyżki mieszanki meksykańskiej

  • łyżka pokrojonej cebuli dymki

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • cytryna

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przed przyrządzeniem łososia na parze marynujemy go przez mniej więcej godzinę w zalewie, składającej się z soku z cytryny oraz soli i pieprzu.

  • Łososia i mieszankę meksykańską przygotować na parze w kuchence.

  • Po wystudzeniu podzielić rybę na małe cząstki. Na talerzu ułożyć liście sałaty i szpinaku na przemian z mieszanką, kiełkami i dymką.

  • Na wierzchu położyć łososia i skropić sosem (olejem sezamowym).