Łosoś na liściach szpinaku - gotowany na parze

2021-03-29
Marcin Czechowicz
Łosoś na liściach szpinaku
Autor: Marcin Czechowicz Łosoś na liściach szpinaku
łatwy
15 min
4

Łosoś na liściach szpinaku, to przepis na delikatny i aromatyczny kawałek łososia, gotowanego na parze. Prosty sposób na podanie ryby. Polecam ten przepis także tym, którzy są na diecie.

SKŁADNIKI

  • ok. 70 g łososia
  • 2 garści liści szpinaku
  • 2 garści sałaty lodowej
  • garść kiełków lucerny i słonecznika
  • 3 łyżki mieszanki meksykańskiej
  • łyżka pokrojonej cebuli dymki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • cytryna
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przed przyrządzeniem łososia na parze marynujemy go przez mniej więcej godzinę w zalewie, składającej się z soku z cytryny oraz soli i pieprzu.
  • Łososia i mieszankę meksykańską przygotować na parze w kuchence.
  • Po wystudzeniu podzielić rybę na małe cząstki. Na talerzu ułożyć liście sałaty i szpinaku na przemian z mieszanką, kiełkami i dymką.
  • Na wierzchu położyć łososia i skropić sosem (olejem sezamowym).
Marcin Czechowicz