Łosoś pieczony z ananasem w miodowej marynacie

2021-03-29
Łosoś pieczony z ananasem w miodowej marynacie
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Łosoś pieczony z ananasem to pyszne danie obiadowe. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy łososia z ananasem zawinąć w folię aluminiową i wrzucić do pieca. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 filety z łososia, po 120 g każdy
  • 8 plastrów ananasa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 arkusiki folii aluminiowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuścić, dodać miód, sok z cytryny i pozostałe przyprawy. 
  • Na arkusiku folii aluminiowej ułożyć 2 plastry ananasa, porcję łososia. 
  • Polać porcją maślanej marynaty. 
  • Zawinąć szczelnie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez 15-20 minut.
  • Podawać z gotowanym kalafiorem.