Kotlety z karpia - wigilijny przepis z MasterChefa [WIDEO]

Kotlety z karpia - wigilijny przepis z MasterChefa [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zamiast tradycyjnego karpia możesz podać na wigilię kotleciki z karpia 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zamiast karpia smażonego lub w galarecie podaj na wigilię smaczne kotlety z karpia według przepisu Kingi Paruzel z programu "MasterChef". Danie z pewnością zaskoczy gości smakiem i oryginalnym pomysłem na świąteczną rybę. Oto przepis na wigilijne kolety z karpia.

Składniki

  • 1 filet z karpia

  • 1 grejpfrut

  • 1 czosnek

  • 1 cytryna

  • czarny sezam

  • 1 jajko

  • mąka

  • kiełki rzodkiewki

  • pieprz, sól, cukier,

  • Kolendra, chili

  • Olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z karpia (bez skóry) poszatkuj albo zmiel. Rybę połącz z łyżką soku z grejpfruta, ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, 1,5 łyżeczki czarnego sezamu, jajkiem, mąką, odrobiną pieprzu i soli, chili - wszystko wymieszaj

  • Kotlety smaż na patelni, aż się zarumienią.

  • Przygotuj plastry grejpfruta o grubości 2 cm każdy. W piekarniku podgrzej grejpfruta w temperatury 180 stopni C w opcji grill przez ok. 15 minut.

  • Winegret: Do oleju, dodaj cytrynę, cukier, posiekaną kolendrę, sól, pieprz - wymieszaj z kiełkami rzodkiewki.

  • Na talerzu połóż grejpfruta, na nim pulpeta, na około polej sosem winegret.

Ocena: 5