Kotlety z dorsza: przepis na rybne kotlety

2021-03-29
Kotlety z dorsza: przepis na rybne kotlety
Autor: Shutterstock Kotlety rybne z dorsza lub innej białej ryby są wybornym daniem obiadowym.
łatwy
30 min
4

Kotlety z dorsza wybornie smakują z frytkami, sosem tatarskim lub surówką z kiszonej kapusty. Dorsz ma białe delikatne mięso i jest źródłem wartościowego, lekkostrawnego białka. Mięso z dorsza  dostarcza cennej witaminy B12 oraz dwóch ważnych pierwiastków, których zwykle mamy zbyt mało: jodu i selenu. Ryba jest wskazana dla kobiet w ciąży i zalecana osobom ze schorzeniami tarczycy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ryb filetów z dorsza lub innej ryby morskiej, mogą być również kostki rybne
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej pszennej
  • oraz tarta bułka do obtaczania
  • sól i pieprz od smaku
  • posiekana drobno natka pietruszki lub koperku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby rozmrozić (jeśli są zamarznięte). Jeśli świeże to opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  • Masę rybną przełożyć do miski, dodać jaja, dodać bułkę tartą, ilość bułki zależy od konsystencji mięsa.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym lub białym oraz posiekaną natką pietruszki. Wyrobić ręką.
  • Odstawić na 15 minut. Po tym czasie widać jaka jest konsystencja masy. Jeśli zbyt rzadka do formowania, można dodać bułkę tartą, jeśli dodaliście na początku tylko kilka łyżek bułki.
  • Formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć na złoto z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem.
  • Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami lub kluskami.