Karp gotowany w sosie selerowym

2021-03-29
Karp gotowany w sosie selerowym
Autor: Shutterstock Karp w sosie selerowym to pyszne danie obiadowe, które można przygotować nie tylko na święta.
łatwy
60 min
4

Gotowany karp podany z selerowym sosem to danie, które można przygotować na co dzień, aby wprowadzić karpia do jadłospisu nie tylko z okazji świąt.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia
  • 2 średnie selery
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obrać, zalać wodą i gotować wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Gdy warzywa będą już miękkie, wyjąć je z wywaru, a włożyć rybę podzieloną na dzwonka. Gotować 20 min.
  • Jeden seler przetrzeć przez sitko, a drugi pokroić w kostkę.
  • Z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem. Dodać przetarty seler, śmietanę, sól i sok z cytryny. Zagotować.
  • Ugotowane dzwonka karpia podawać polane sosem i posypane pokrojonym w kostkę selerem i posiekaną natką.