Kalmary z fasolą - pomysł na smaczny obiad

Kalmary z fasolą - pomysł na smaczny obiad

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Kalmary - smaczne, pożywne owoce morza

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kalmary to pyszne owoce morza, które najczęściej przyrządza się w postaci smażonych krążków w chrupiącej panierce. Można je serwować jako dodatek do sałatek, ryżu i warzyw. My mamy nieco inną propozycję - kalmary w połączeniu z fasolą.

Składniki

  • 30 dag kalmarów pokrojonych w krążki

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy

  • posiekana natka pietruszki

  • łyżka czerwonego octu winnego

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na gorącej oliwie szybko usmażyć kalmary, dodać posiekany czosnek, sól, pieprz i zamieszać.

  • Do ciepłych kalmarów wrzucić fasolę, posiekaną natkę pietruszki, polać octem i dobrze wymieszać. Gotowe!

Ocena: 0